Ouders met een kind met ander gedrag hebben mede door het onbegrip het gevoel dat ze er alleen voor staan. Terwijl ze alleen proberen om het beste voor hun kind te doen. Hoe kunnen deze ouders de hulp krijgen die hun kind nodig heeft in een versplinterd zorglandschap? Waar vinden ze steun als ze het even niet meer zien zitten? Als ze boos, gefrustreerd of verdrietig zijn? De online community van stichting OPP biedt uitkomst!
Stichting OPP biedt ouders lotgenotencontact en de mogelijkheid om ervaringen en tips uit te wisselen binnen een veilige omgeving. Dit doen we in onze online community ‘Het ouderportaal’.
Er zijn in Nederland meerdere community's voor ouders en opvoeding in het algemeen. Maar een online platform dat zich richt op het verder helpen van ouders met een kind dat jeugdhulp nodig heeft, is er nog niet. Er zijn wel Facebook-groepen voor ouders, maar daarin verenigen zich voornamelijk ouders vanuit onvrede. Stichting OPP wil van lotgenotencontact iets positiefs maken: een plek waar jij niet alleen de steun vindt die je nodig hebt, maar ook waar jij - met al jouw ervaring - andere ouders verder kunt helpen.
‘Het ouderportaal’ is een plek waar ouders hun verhaal kunnen delen. Het beheer van onze community gebeurt door ouders die in dezelfde situatie zitten of hebben gezeten. Daardoor gaan we met respect met elkaar om. We bieden een luisterend oor en delen onze ervaringen en tips als we denken dat andere ouders daar baat bij hebben. Dat heeft niet alleen grote voordelen voor het kind met gedragsproblemen of een gedragsstoornis, maar ook voor de ouders en de omgeving.
Wij merken de volgende resultaten:
Doordat een ouder zich erkend voelt in de eigen ervaring, helpt dit in de dagelijkse omgang met het kind. Een ouder is bijvoorbeeld minder gefrustreerd en heeft daardoor meer geduld voor het kind. Het kind heeft daardoor het gevoel dat papa of mama er echt is voor hem of haar.
Ouders voelen zich begrepen. Een ouder is minder eenzaam, omdat hij of zij weet dat er andere ouders zijn die hetzelfde meemaken en voelen. Dit beïnvloedt het gedrag van de ouder richting het kind.
Ouders krijgen handige en vaak simpele tips van andere ouders die dezelfde situatie hebben meegemaakt, zodat ze hun kind direct beter kunnen helpen.
Voelen ouders zich gehoord en begrepen? Dan kunnen zij dit gevoel ook beter overbrengen op hun kind en problemen makkelijker bespreekbaar maken.
Als een ouder ervaart dat hij of zij niet de enige is, kan een ouder dat gevoel beter overbrengen aan het kind. Daardoor voelt een kind zich, net als de ouder, minder eenzaam.
Een ouder leert zijn kind met een gedragsprobleem of -stoornis beter begrijpen, omdat een ouder meer informatie krijgt over hoe hij of zij het best hiermee om kan gaan. Zo begrijpt een ouder het kind niet alleen beter, maar kan een ouder zijn of haar kind ook beter helpen.
Ouder: ‘Ik zag de oproep op de community van een moeder met een kindje met ADHD. Ik zag meteen een film voor me: dat was ik vroeger met mijn kind! Ik kon haar meteen advies geven: als je dit zo doet, als je de situatie omdraait, wordt je kind niet meer meteen boos of agressief. Die moeder ging het meteen proberen en het werkte. Het had meteen gevolgen op het gezin. Het broertje van het kind had geen last meer van een strijd die er was tussen de ouders en het kindje met ADHD. Zo helpt een tip of advies niet alleen het kind, maar werkt het meteen voor het hele systeem.’
Lotgenotencontact helpt ouders en hun kinderen. Want als ouders zich niet gehoord voelen en niemand hebben waar zij op gelijkwaardige en respectvolle manier mee kunnen praten, heeft dit ook invloed op kinderen:
Als jij je als ouder schaamt en denkt dat je de enige bent, word je een onzekere ouder. Dit draag je ongewild over op je kind.
Je denkt dat je er alleen voor staat en raakt daardoor in jezelf gekeerd. Soms leidt dat tot depressieve gevoelens en dat werkt door in de relatie met je kind. Heb jij als ouder een uitlaatklep, dan kun je er ook beter voor zorgen dat je kind niet kopje-onder gaat.
Weet je als ouder niet wat je moet doen, dan raak je gefrustreerd en gestrest. Je hebt het idee dat je faalt. Je begint te piekeren en te malen. En jouw stress en angsten reageer je vaak af op je partner of het hele gezin.
Ben je als ouder overmand door emotie? Dan kun je vaak alleen nog vanuit die emotie reageren. Je verliest de regie. Niet alleen over je eigen leven, maar ook over je kind.
Kun jij wel een luisterend oor gebruiken? Heb je behoefte aan tips of hoop je dat een andere ouder iets aan jouw verhaal heeft? Meld je dan nu aan voor ‘Het ouderportaal’ en maak het verschil. In jouw eigen leven, dat van je kind én anderen! Ouders voor ouders, nietwaar?