Lotgenotencontact

Ouders van een kind met een gedragsstoornis of gedragsproblemen voelen zich soms  behoorlijk eenzaam. Ouders van kinderen die deze moeilijkheden niet hebben, lijken hen niet te begrijpen. Of ze hebben direct hun oordeel klaar. 

Onbegrip

Ouders met een kind met ander gedrag hebben mede door het onbegrip het  gevoel dat ze er alleen voor staan. Terwijl ze alleen proberen om het beste voor hun kind te doen.  Hoe kunnen deze ouders de hulp krijgen die hun kind nodig heeft in een versplinterd zorglandschap? Waar vinden ze steun als ze het even niet meer zien zitten? Als ze boos, gefrustreerd of verdrietig zijn? De online community van stichting OPP biedt uitkomst!

Ouderportaal voor lotgenotencontact

Stichting OPP biedt ouders lotgenotencontact en de mogelijkheid om ervaringen en tips uit te wisselen binnen een veilige omgeving. Dit doen we in onze online community ‘Het ouderportaal’. 

Er zijn in Nederland meerdere community's voor ouders en opvoeding in het algemeen. Maar een online platform dat zich richt op het verder helpen van ouders met een kind dat jeugdhulp nodig heeft, is er nog niet. Er zijn wel Facebook-groepen voor ouders, maar daarin verenigen zich voornamelijk ouders vanuit onvrede. Stichting OPP wil van lotgenotencontact iets positiefs maken: een plek waar jij niet alleen de steun vindt die je nodig hebt, maar ook waar jij - met al jouw ervaring - andere ouders verder kunt helpen.

Ouder: ‘Als ik terugkijk naar mijn eigen verhaal, dan wilde ik dat ik een lotgenoot had gehad die dit al eens had meegemaakt. Die mij kon vertellen: ik heb dit en dat gedaan, misschien kun je dat eens proberen. Ik heb dit bijvoorbeeld gehad toen mijn eigen moeder overleed. Toen was ik blij dat er iemand naast me stond die wist wat ik kon verwachten. Juist dat contact kan maken dat je een stuk rustiger wordt als ouder. Dat je weet: op deze plek kan ik mijn verhaal kwijt, hier reageert er altijd iemand die mij snapt en die me niet veroordeelt.’

Lotgenotencontact voor en door ouders werkt!

‘Het ouderportaal’ is een plek waar jij jouw verhaal kunt delen. Het beheer van onze community gebeurt door ouders die dezelfde situatie zitten of hebben gezeten als jij. Daardoor gaan we met respect met elkaar om. Bieden een luisterend oor en delen onze ervaringen en tips als we denken dat andere ouders daar baat bij hebben. Dat heeft niet alleen grote voordelen voor jou als ouder van een kind met gedragsproblemen of een gedragsstoornis, maar ook voor jouw kind en je omgeving. 

Wij merken de volgende resultaten: 

  • Doordat jij je als ouder erkend voelt in jouw ervaringen, helpt dit in de dagelijkse omgang met je kind. Je bent bijvoorbeeld minder gefrustreerd en hebt daardoor meer geduld voor je kind. Jouw kind heeft daardoor het gevoel dat jij er bent voor hem of haar. 

  • Je voelt je begrepen. Je bent minder eenzaam als ouder, omdat je weet dat er andere ouders zijn die hetzelfde meemaken en voelen als jij. Dit beïnvloedt jouw gedrag naar je kind toe. 

  • Je krijgt handige en vaak simpele tips van andere ouders die dezelfde situatie hebben meegemaakt, zodat jij je kind direct beter kunt helpen. 

  • Voel jij je als ouder gehoord en begrepen? Dan kun je dit gevoel ook beter overbrengen op je kind en problemen makkelijker bespreekbaar maken.

  • Als jij ervaart dat je niet de enige bent, kun je ook dat gevoel beter overbrengen aan je kind. Daardoor voelt je kind zich, net als jij, minder eenzaam.

  • Je leert je kind met een gedragsprobleem of -stoornis beter begrijpen, omdat je meer informatie krijgt over hoe je het best hiermee om kan gaan. Zo begrijp je jouw kind niet alleen beter, maar kun je hem of haar ook beter helpen.

Ouder: ‘Ik zag de oproep op de community van een moeder met een kindje met ADHD. Ik zag meteen een film voor me: dat was ik vroeger met mijn kind! Ik kon haar meteen advies geven: als je dit zo doet, als je de situatie omdraait, wordt je kind niet meer meteen boos of agressief. Die moeder ging het meteen proberen en het werkte. Het had meteen gevolgen op het gezin. Het broertje van het kind had geen last meer van een strijd die er was tussen de ouders en het kindje met ADHD. Zo helpt een tip of advies niet alleen het kind, maar werkt het meteen voor het hele systeem.’

Lotgenotencontact voorkomt erger

Lotgenotencontact helpt ouders en hun kinderen. Want als ouders zich niet gehoord voelen en niemand hebben waar zij op gelijkwaardige en respectvolle manier mee kunnen praten, heeft dit ook invloed op kinderen: 

  • Als jij je als ouder schaamt en denkt dat je de enige bent, word je een onzekere ouder. Dit draag je ongewild over op je kind.

  • Je denkt dat je er alleen voor staat en raakt daardoor in jezelf gekeerd. Soms leidt dat tot depressieve gevoelens en dat werkt door in de relatie met je kind. Heb jij als ouder een uitlaatklep, dan kun je er ook beter voor zorgen dat je kind niet kopje-onder gaat. 

  • Weet je als ouder niet wat je moet doen, dan raak je gefrustreerd en gestrest. Je hebt het idee dat je faalt. Je begint te piekeren en te malen. En jouw stress en angsten reageer je vaak af op je partner of het hele gezin. 

  • Ben je als ouder overmand door emotie? Dan kun je vaak alleen nog vanuit die emotie reageren. Je verliest de regie. Niet alleen over je eigen leven, maar ook over je kind.

Meld je aan voor ‘Het ouderportaal’

Kun jij wel een luisterend oor gebruiken? Heb je behoefte aan tips of hoop je dat een andere ouder iets aan jouw verhaal heeft? Meld je dan nu aan voor ‘Het ouderportaal’ en maak het verschil. In jouw eigen leven, dat van je kind én anderen! Ouders voor ouders, nietwaar?