Online Wegwijzer voor ouders

Online wegwijzer

Ouders hebben het beste voor met hun kind. Toch kan het lastig zijn om te ontdekken waar ze het beste kunnen beginnen, wat hun rechten zijn en hoe ze hun kind écht verder kunnen helpen. Daarom biedt stichting OPP  ouders, pleegouders of opvoeder een wegwijzer. Want zo is de website ouderpeil.nl ingericht. Als een wegwijzer die zo een positieve bijdrage levert aan ons gezamenlijke doel: kinderen met een gedragsprobleem of gedragsstoornis laten opgroeien tot zelfredzame volwassenen.

Ouders voor ouders - kinderen voor kinderen

Onze wegwijzer is tot stand gekomen door nauw samen te werken met ouders en hun kinderen. Zij delen op deze website hun ervaringen om jou en je kind verder te helpen. Zo geeft de wegwijzer inzicht in thema’s die jij tegenkomt bij het opvoeden van een kind met een stoornis of een gedragsprobleem. Je krijgt inzicht in wat er allemaal mogelijk is voor je kind. En zo kun je zelf de volgende stap zetten: of dat nu is richting de zorg, het onderwijs of een andere vorm van hulp die het beste aansluit bij wat jouw kind nodig heeft.

7 Fases in de wegwijzer

Een kind met een gedragsprobleem of stoornis heeft in elke fase andere hulp nodig. Om ervoor te zorgen dat een kind in iedere fase op tijd hulp kan krijgen, focussen we in de wegwijzer op 7 fases. 

Die fases starten op het moment dat een ouder ontdekt dat hun kind ander gedrag vertoont. Dat kan natuurlijk al op jonge leeftijd zijn, maar ook op wat latere leeftijd. Bijvoorbeeld als een kind al op de basisschool zit, of aan het begin van de puberteit. Wat kan een ouder dan doen? Welke stappen kunnen ze zetten? 

Er is in de wegwijzer dus aandacht voor erkenning van de situatie of het probleem. Maar ook voor de stap die ouders vervolgens nemen voor hun kind naar de best passende hulp of onderwijs. En voor wat het doet met een kind én het gezin als ze lang moet wachten op hulp. Natuurlijk gaan we ook in op wat het betekent om hulp te krijgen en verschaffen we ouders inzicht in nieuwe situaties. Als een kind voor het eerst naar school gaat, bijvoorbeeld, of de overstap maakt naar de brugklas.  

Bekijk de online wegwijzer voor ouders 
Je gaat naar de website ouderpeil.nl

De wegwijzer is er voor ouders

Om zoveel mogelijk ouders van kinderen met een stoornis of gedragsprobleem te kunnen helpen, besteden we veel aandacht aan het online goed vindbaar maken van alle artikelen, ervaringsverhalen en tips. Onze wegwijzer is zo ingericht dat een kind zo snel mogelijk de best passende hulp krijgt die het op dat moment nodig heeft. Ouders weten waar ze terecht kunnen voor hun kind en waar ze de juiste informatie vinden over zorg en onderwijs. En daardoor kunnen ze hierin bewustere keuzes maken en de volgende stap zetten.  

Niet alleen jeugdhulp en onderwijs

De wegwijzer zetten we ook in om te luisteren naar wat ouders voor hun kind nodig hebt. Onze informatie, tips en ervaringen van andere ouders stemmen we daarop af.

Dat gaat dus verder dan alleen jeugdhulp en onderwijs.  Denk bijvoorbeeld ook aan een sportclub waar  kinderen met een gedragsprobleem of stoornis zich op hun gemak voelen en waar een kind vriendjes leert maken. Of hoe ouders hun  kind om leren  gaan met emoties, broertjes of zusjes. Of praktische tips voor wanneer een kind naar een nieuwe fase gaat. En wanneer de overgang naar een andere school of de achttiende verjaardag om de hoek staat. 

Kortom: onze wegwijzer staat boordevol handige en vooral ook uitvoerbare tips voor ouders en hun kind. Zo helpen we samen een kind in zijn of haar ontwikkeling en kan het opgroeien tot een zelfredzame volwassene.

Er zijn zoveel mooie initiatieven die  kinderen kunnen helpen. Maar omdat de jeugdzorg zo versnipperd is, moeten ouders in gemeente A het anders aanpakken dan ouders in gemeente B. Daarom vertellen wij ouders niet wat ze moeten doen. In plaats daarvan zijn we hun wegwijzer en verwijzen ze door naar de hulp die hun kind verder helpt.